TopParken
Culturele uitjes Achterhoek

Cultuursnuivers opgelet: 7x de leukste culturele uitjes in de Achterhoek

Culturele uitjes in de Achterhoek

Wat mogen we toch trots zijn op ons eigen Nederland. Van historische steden tot aan natuurrijke gebieden en culturele pareltjes: u raakt hier niet snel uitgekeken. Een van de regio’s in Nederland waar dat helemaal het geval is, is de Achterhoek. Bezoek pittoreske kastelen, musea en steden vol historische bezienswaardigheden. Kortom, culturele activiteiten in de Achterhoek zijn er volop te vinden. Combineer deze uitjes met een verblijf op een vakantiepark in de Achterhoek en u heeft een succesrecept voor een fijne tijd met uw partner, gezin of vrienden te pakken.

vakantiepark achterhoek

Overnachten in de Achterhoek? 

Bent u van plan om verschillende culturele activiteiten in de Achterhoek te ondernemen? Dan is het extra leuk om te verblijven in de Achterhoek op een vakantiepark. Zo heeft u alle tijd om leuke uitstapjes te maken. Een goed idee is om te verblijven bij Résidence Lichtenvoorde. Dit vakantiepark is gelegen in het gelijknamige Lichtenvoorde, midden in de natuur van de Achterhoek. Huur een fiets op het park en verken de omgeving. 

 
residence lichtenvoorde

Uitje 1 - Museum MORE in Kasteel Ruurlo

Bent u dol op eeuwenoude kastelen? Dan wilt u een bezoek aan Kasteel Ruurlo zeker niet overslaan. Dit imposante bouwwerk is omringd met water en groen, wat zorgt voor een sprookjesachtig gezicht. In het verleden heeft kunstverzamelaar Hans Melchers dit kasteel gerenoveerd en tot een plek gemaakt waar u werken van kunstenaar Carel Willink kunt aanschouwen. Welkom in Museum MORE. Hier kijkt u uw ogen uit naar realistische kunst en leert u alles over het leven van Carel Willink. 

Uitje 2 - Rondleiding met gids door de kerkers van Groenlo

In Groenlo ligt een van de meest unieke culturele uitjes van de Achterhoek op u te wachten. De kerkers onder de kerk van Groenlo zijn sinds 2014 namelijk toegankelijk voor bezoekers. Deze kerkers stammen uit de 17e eeuw en zijn in 1982 ontdekt. Laat je meevoeren door de eeuwenoude gangen, waterputten en bekijk de ruimtes waar mensen vroeger gevangen zaten. Toen de kerkers ontdekt werden is er zelfs een lijst gevonden met namen van mensen die hier verbleven in de tijd dat ze wachtten op hun daadwerkelijke straf. 

Uitje 3 - Landgoed het Haveke

Verblijft u samen met uw partner in een bungalow in de Achterhoek en bent u op zoek naar een cultureel en romantisch uitje? Dan is een bezoek aan Landgoed het Haveke een aanrader. Hier vindt u een imposant herenhuis uit 1860 dat is omgeven door een groot park in Engelse stijl. Wandel door de Achterhoekse bossen of kies voor een picknick in het park. 

Uitje 4 - Cultuur snuiven in Doetinchem

Op Résidence Lichtenvoorde kunt u een chalet huren in de Achterhoek en vanuit daar een bezoek brengen aan Doetinchem. Deze stad heeft een zeer rijke historie en ligt op slechts 25 minuten autoafstand van Résidence Lichtenvoorde. Culturele uitjes vindt u in Doetinchem genoeg. Breng zeker een bezoek aan het Stadsmuseum van Doetinchem en leer meer over de geschiedenis van dit stadje. Wist u bijvoorbeeld dat de IJsselbrug in 1940 werd opgeblazen door de Duitsers? 

chalet huren achterhoek

Uitje 5 - Kastelentour op de fiets

Als er een ding is waar de Achterhoek bekend om staat dan zijn dat wel de kastelen. In deze regio vindt u de mooiste exemplaren die u als cultuurliefhebber het liefst allemaal wilt zien. Herkenbaar? Stap dan op de fiets voor de Achtkastelenroute. Dit is de oudste bewegwijzerde fietsroute van ons land en leidt je door bossen, weiden en langs oude boerderijen naar acht kastelen. De kastelen die u passeert zijn: Hackfort, Den Bramel, De Wildenborch, De Wiersse, Het Onstein, De Kieftkamp, Vorden en Suideras. Het officiële startpunt is het Marktplein in Vorden, maar u kunt eigenlijk starten waar u wilt. Volg de gele zeshoekige bordjes en laat u verrassen.

Uitje 6 - Naar het theater

Op zoek naar een leuk cultureel uitje voor in de avond? Dan is een bezoek aan het theater altijd een goed idee. In de Achterhoek vindt u verschillende schouwburgen waar u fijne voorstellingen kunt bijwonen. Een voorbeeld is Schouwburg Lochem. Bekijk het actuele programma of kom langs in het filmhuis. Hier bekijkt u elke maand weer nieuwe moderne kwaliteitsfilms. 

Uitje 7 - Naar het wijnmuseum

Bent u dol op een goed glas wijn? Wie dacht dat hij of zij voor een goede wijnproeverij of een bezoek aan een wijnhuis in Frankrijk of Italië moet zijn, heeft het mis. In Arnhem vindt u namelijk een van de oudste wijnhuizen van Nederland: Robbers & van den Hoogen. Stap binnen voor een rondleiding en leer alles over de geschiedenis van wijn en het productieproces. Naderhand kunt u natuurlijk een glaasje proeven. Arnhem ligt dan wel nèt buiten de Achterhoek, maar het wijnmuseum is zeker een ritje vanuit Lichtenvoorde waard.

bungalow achterhoek

En welke culturele uitjes in de Achterhoek wilt u ondernemen?

Kiest u voor een interessant museum, een bijzondere kastelentocht of toch een heerlijk avondje naar het theater? Allemaal leuk tijdens uw vakantie in de Achterhoek. Extra fijn: wanneer u kiest voor een weekendje of midweekje weg bij Résidence Lichtenvoorde heeft u misschien wel tijd om alle culturele uitjes in de Achterhoek te ondernemen!

 

Bekijk ook onze andere blogs: