TopParken
Wandelroutes Veluwe

Dit zijn de 10 allermooiste wandelroutes op de Veluwe

Wandelroutes op de Veluwe

Bent u dol op wandelen? Dan is een vakantie op de Veluwe altijd een goed idee. Met vele natuurgebieden, uitgestrekte heidevelden en hectares aan bossen is deze regio in eigen land een droom voor iedere wandelliefhebber. Vanuit uw chalet op de Veluwe ontdekt u hier samen met uw reisgezelschap elke dag een nieuwe wandelroute. Of u nu een weekend ertussenuit gaat of twee weken, u raakt er bijna niet uitgekeken. Wij hebben daarom de 10 allermooiste wandelroutes op de Veluwe voor u op een rijtje gezet. 

vakantieparken veluwe

Route 1 - Deelerwoud

Het Deelerwoud is een prachtig natuurgebied om te wandelen. Dit park ligt tussen het bekende Nationaal Park De Hoge Veluwe en Veluwezoom en is een perfect alternatief wanneer u wilt wandelen in alle rust. Een wandelroute van negen kilometer leidt u door uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden. Volg de groen gemarkeerde paaltjes om deze route af te leggen. 

Route 2 - Wild spotten in Ede

Wilt u een wandeling door de natuurrijke landschappen van de Veluwe combineren met het spotten van dieren? Dan is de historische wandelroute Planken Wambuis door het gelijknamige natuurgebied geschikt. Tijdens deze wandeling van 4,5 kilometer komt u onderweg paarden, runderen en edelherten tegen. Download de NatuurRoutes app van Natuurmonumenten, zo weet u precies waar u af moet slaan. 

Wilt u deze wandelroute op de Veluwe combineren met een vakantie of weekendje weg? Kies dan voor een verblijf op Bospark Ede of Recreatiepark ‘t Gelloo. Vanaf deze bosrijke parken rijdt u zo naar de parkeerplaats van natuurgebied Planken en Wambuis en kan uw wandeling beginnen. 

vakantiehuis veluwe

Route 3 - Van Lunteren naar Scherpenzeel

Tijdens een vakantie op de Veluwe is het ook erg leuk om authentieke dorpen te ontdekken. Laat de natuurgebieden voor even achterwege en wandel van Lunteren naar Scherpenzeel. Natuurlijk wandelt u wel door afwisselende landschappen, maar Scherpenzeel is uw eindpunt. Verder komt u onderweg langs een klein kasteel in Bruinhorst. Een ideale plek om even te stoppen. Deze wandelroute is bijna 15 kilometer lang en daarom vrij uitdagend. Overnachten? Dat kan in Lunteren op Landgoed de Scheleberg

Route 4 - NS-wandeling op de Veluwezoom

Bent u bekend met NS-wandelingen? Wij zijn er dol op! Tijdens deze wandelingen wandelt u van het ene station naar het andere station. Zo leert u niet alleen nieuwe steden kennen, maar ontdekt u ook de mooiste plekken van de natuur. Op de Veluwe zijn er verschillende NS-wandelingen te vinden.

Onze favoriet is de NS-wandeling Veluwezoom. Stap in de trein naar Dieren en wandel naar station Rheden of Velp. Deze wandeling wordt door veel mensen omschreven als een van de beste NS-wandelingen. U maakt niet alleen kennis met de veelzijdige landschappen van de Veluwe, maar wandelt ook door het voormalige jachtdomein van de Prinsen van Oranje. Het is een pittige wandeling met klimmen en dalen, maar dan kunt u naderhand wel moe en voldaan tot rust komen in uw vakantiehuisje op de Veluwe

Route 5 - Zandverstuivingen in Kootwijkerzand

Wanneer we schrijven over de mooiste wandelroutes op de Veluwe, mag een wandeling door Kootwijkerzand niet ontbreken. Dit is het grootste stuifzandgebied van West-Europa en het voelt hier echt een beetje alsof u in de woestijn staat. Bezoek het natuurgebied en kies een mooie route uit. Beklim in ieder geval de uitkijktoren in Kootwijkerzand en kijk uit over de Veluwe. 

chalet veluwe

Route 6 - Stadswandeling door Apeldoorn

Apeldoorn is een prachtige stad en heerlijk om met zijn tweetjes te verkennen. Recreatiepark Beekbergen is een van onze vakantieparken op de Veluwe. Dit park ligt bij Apeldoorn. Al viert u hier vakantie in een natuurrijke omgeving, wij raden u ook aan om een korte wandeling te maken door de stad. Apeldoorn is een stad met een rijke historie. Kies voor de Apeldoorn 1900 wandeling van drie kilometer en ontdek alle historische hoogtepunten van Apeldoorn uit de 19e eeuw.

Route 7 - Op kastelentour in Wageningen

Koninklijke kastelen op afgelegen en rustige locaties. Bent u er ook fan van? Dan is Wageningen de plek waar u moet zijn. Deze stad ligt op de Veluwezoom, een gebied dat bekend staat om zijn vele adembenemende kastelen. Wandelroutes op de Veluwe die u langs kastelen leiden zijn er dan ook genoeg te vinden. Kies bijvoorbeeld voor deze route, die eindigt bij Kasteel Doorwerth. Wilt u meerdere kastelen bezoeken? Tijdens een vakantie op Recreatiepark de Wielerbaan in Wageningen kan het. 

vakantie veluwe

Route 8 - In het teken van De Tweede Wereldoorlog

De plaatsen Nunspeet en Vierhouten liggen op zeven kilometer afstand van elkaar, maar wij raden u aan deze wandeling van 12,7 kilometer aan te houden. Onderweg stopt u dan namelijk op diverse plekken die in het teken staan van de Tweede Wereldoorlog. Een plek die u hierbij niet mag overslaan is het Verscholen Dorp, waar onderduikers zich tijdens de oorlog schuil hielden. 

Route 9 - Schapen aaien in Hoog Buurlo

In het hart van de Veluwe en op steenworp afstand van Apeldoorn vindt u Hoog Buurlo. Dit is een landbouwenclave, waar u heerlijk kunt wandelen tussen de boerderijdieren. Eenmaal aangekomen in dit gebied kiest u een route uit. Alle routes worden aangegeven met een kleur, die u kunt volgen door middel van gemarkeerde paaltjes. Heeft u zin in een korte route? Dan is de gele route een aanrader. Deze is 4,5 kilometer lang en leidt u onder andere langs de schaapskooi

Route 10 - Wandelen met uw hond in Putten

Verblijft u op een vakantiepark of camping op de Veluwe met uw hond? Dan is het natuurlijk wel zo leuk om een wandeling te maken met zijn allen. Vertrek naar het Putterbos. Hier kunt u heerlijk wandelen door de bossen en kan uw hond zijn of haar energie kwijt door lekker te razen in het hondenlosloopgebied. Meteen een leuke manier om in contact te komen met andere vakantiegangers. 

bungalow veluwe

Wat vindt u de mooiste wandelroute op de Veluwe? 

Kies uw favoriete route of combineer er meerdere en geniet van een verblijf op een van onze vakantieparken op de Veluwe. Vanaf onze parken is de prachtige natuur nooit ver weg en maakt u dan ook de allermooiste wandelingen. Bij de receptie vindt u nog meer tips voor mooie wandelroutes in de omgeving. ‘s Avonds geeft u zichzelf uw verdiende rust in een comfortabel vakantiehuis. Lekker met de beentjes omhoog en genieten van uw favoriete serie.

 

Bekijk ook onze andere blogs: